24. října 2011

Kimono

Kimono je tradiční japonský oděv. Dříve se nosilo prakticky pořád, ale v dnešní době ho nosí spíše ženy a při zvláštních příležitostech (čajové obřady, svatby,...), taky muži při určitých sportech jako je kendó (*-*)). Kimono dále nosí lidé nějakých povolání, třeba kněží, gejši, kněžky miko..

Kimono je střižené do tvaru T. Většinou kimona sahijí aspoň po kotníky, mají širší límec, velice dlouhé a široké rukávy a někdy bývájí i vrstvená. Vždy se váži levou stranou přes pravou a upevňuji se pásem obi. Ke kimonu se většinou nosí i tradiční boty (např. sandály zóri).

Kimona se také rozdělují od kimon běžných až po kimona formální. U ženských kimon se formalita určuje spíš podle barvy, látky a vzoru.  Mladší ženy nosí spíše vyráznější kimona s dlouhými rukávy (což naznačuje, že jsou svobodné) a také mívají propracovanější vzory než formální kimona pro starší paní. Mužské kimona mají obvykle stejný střih jako ženské, ale mají tlumenější barvy a méně vzorů. Kimona se pro formální příležitosti šijí většinou z hedvábí.

Žádné komentáře:

Okomentovat