24. října 2011

Joe Hloucha - Sakura ve vichřici

Joe (Josef) Hloucha je český japanolog, narozen roku 1881. Poprvé jsem o něm slyšela na výstavě v Brně, Japonsko - má láska, která byla věnováno právě Joeovi Hlouchovi a jeho sbírkám. Potom se mi do rukou dostaly některé jeho knihy. K Vánocům jsme z antikvariátu dostala knihu Sakura ve vichřici, vydání z roku 1942, s původními ilustracemi Kadživary Hisako a vevnitř s věnováním (samozřejmě pro nějakého cizího člověka :D) a podpisem autora.
Kniha byla sepsána jako "útržek deníku z cesty po Japonsku". Autor popisuje svoje zážitky, ale také se v ní odehrává příběh lásky mezi Evropanem a Japonkou. Kniha je psaná s půvabnou naivitou a mě se i přes některé její chyby strašně líbí. Je tam spoustu informací o Japonsku, popis krajiny, něco o chrámech a podobně.

"Tokio, 1. dubna 1896

Mume, ta překrásná mume dokvetla... Ještě včera zastihl jsem poslední její bílé květy na stromech v Ujenském parku. Poslední  stromky letošního jara v Tokiu, obsypané sněhobílým květem líbezné mume! Před mýma očima došlo i na ně. Vidím dosud bělostný onen chumáč, který prudký vítr strhl ze stromků a v podobě velké sněhové metelice rozházel po zemi... Za několik dnů rozkvete sakura, milovaná a zbožňovaná celým národem japonským. "

Žádné komentáře:

Okomentovat